-

ساعات کاری دفتر

9:00 تا 18:00 
ارسال سوال حقوقی و درخواست
آرشیو سوالات حقوقی از وکلای دادگران
تاریخ انتشار: ﺳﻪشنبه 07 دی 1400

 مراحل اجرا گذاشتن مهریه از طریق اداره اجرای ثبت

سلام آیا پس از انجام امور مربوط به اجرای مهریه، مدیون (زوج) از طرح و اقامه دعوی جهت وصول مهریه توسط زوجه مطلع می شود ؟ یا فقط اطلاع در فرض شکایت و مطالبه مهریه از طریق دادگاه خانواده اتفاق می افتد ؟ ممنون میشوم اگر مراحل به اجرا گذاشتن مهریه در اداره اجرای ثبت را توضیح دهید.

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 19868

پاسخ – برای اجرای مهریه در اداره اجرای ثبت چه مراحلی را باید طی نمود ؟ 

  • به مجرد عقد زوجه مالک مهریه می شود و میتواند هر گونه دخل و تصرفی را در آن انجام دهد. پرداخت مهریه بر ذمه زوج است و حتی پس از فوت زوج هم زوجه می تواند از ماترک متوفی مهریه خود را وصول کند.
  • لازم به ذکر است که نشوز یا عدم تمکین زن تأثیری در حق مطالبه مهریه او نداشته و حتی اگر زن بدون دلیل موجه زندگی زناشویی را ترک نماید، می تواند مهریه خود را مطالبه کند.
  • میزان مهری که به زن تعلق می گیرد بسته به شرایطی متفاوت است. در حالتی که زن و مرد بخواهند از یکدیگر طلاق بگیرند، اگر زوجه باکره باشد نصف مهریه ی تعیین شده به او تعلق خواهد گرفت و در صورتی که نزدیکی واقع شده باشد تمام مهریه به زوجه تعلق خواهد گرفت.
  • میزان مهریه زن در صورتی که طرفین از یکدیگر طلاق نگیرند، چه زوجه باکره باشد چه نباشد، تمام مبلغ مهریه ی مشخص شده در سند نکاحیه می باشد.
  • در رابطه با نحوه به اجرا گذاشتن و وصول مهریه از طریق اداره اجرای ثبت باید گفت سند ازدواج یک سند رسمی بوده و به همین جهت می توان از طریق اجرای ثبت نسبت به وصول آن اقدام نمود.
  • علاوه بر این، در حال حاضر مطابق بخشنامه رئیس قوه قضاییه برای وصول مهریه لازم است که ابتدا زن به دفتری که ازدواج در آن واقع یا در آنجا ثبت شده مراجعه کند و حق مراجعه مستقیم را به دادگاه ندارد.
  • مطالبه مهریه از طریق اجرای ثبت بدنین صورت است که زوجه با به همراه داشتن اصل سند ازدواج و مدارک شناسایی به فتر خانه ای که سند ازدواج در آن تنظیم شده است مراجعه و تقاضای صدور اجرائیه نسبت به مهریه می نمایند.
  • پس از انجام برری های لازم توسط دفتر، سردفتر اخطاریه ای برای مرد ارسال می نماید. پس از ارسال اجرائیه به زوج او ده روز فرصت دارد تا نسبت به پرداخت مهریه اقدام نماید. در غیر این صورت، زوجه می تواند نسبت به مسدود و توقیف حسابهای زوج و توقیف اموال منقول و غیر منقول وی غیر از مستثنیات دین اقدام نماید. در این مرحله در صورتی ک اموال مرد توقیف گردید به مزایده گذاشته شده و به میزان مهریه به زن پرداخت خواهد شد. 
  • البته نکته ای که در اینجا قابل ذکر است و از اهمیت زیادی برخوردار است این است که زوجه نمی تواند مهریه خود را به طور موازی هم از دادگاه و هم از اداره اجرایی مطالبه کند و این کار ممنوع است و دادگاه قرار رد دعوا را صادر می کند اما می تواند بخشی از مهریه خود را از دادگاه و بخشی دیگر را از اداره اجرایی مطالبه کند و یا در صورتی که از اداره اجرایی موفق به دریافت مهریه خود نشد به دادگاه جهت وصول مهریه رجوع نماید.
  • در قانون جدید مهریه اجرایی شدن قانون حمایت خانواده جدید، صرفا تا میزان ۱۱۰ سکه یا معادل ریالی آن به نرخ روز، امکان جلب شوهر به سبب نپرداختن مهریه وجود دارد. به عبارت دیگر میزان مهریه توافق شده در سند ازدواج هر چقدر باشد معتبر است و امکان مطالبه آن از طریق دادگاه و اجرای ثبت وجود دارد فقط صدور جلب تا ۱۱۰ سکه امکان پذیر است.
  • برای اینکه بتوان مهریه را به اجرا گذاشت باید اصل سند ازدواج، کارت ملی و شناسنامه را در دست داشته باشید.
  • از طرف دیگر زوج هم می تواند درخواست اعسار از پرداخت مهریه را بدهد و در صورت موافق و احراز اعسار زوج از پرداخت مهریه، قرار تقسیط صادر خواهد شد.این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.

 

 

پاسخ به پرسش مطرح شده در خصوص مراحل اجرای مهریه از طریق اجرای ثبت

♦  در پاسخ به پرسشی که طرح نمودید باید گفت چه شما از طریق اجرای ثبت اقدام نمایید چه دادگاه زوج از مطالبه ی مهریه توسط شما مطلع خواهد گردید. در رابطه با مراحل اجرا گذاشتن مهریه از طریق اداره اجرای ثبت باید گفت شما باید در ابتدا اصل عقدنامه یا رونوشت را در اختیار داشته و به دفتر ازدواج مندرج در عقدنامه و شناسنامه مراجعه نمایید.

♦  در صورتی که اطلاع از دفترخانه نداشته یا به هردلیلی دفترخانه ی مورد نظر موجود نبود، باید به کانون سردفتران ازدواج و طلاق یا اداره ثبت شهر مورد نظر برای پیدا کردن نشانی جدید دفترخانه مراجعه نمایید. پس از یافتن دفتر ازدواج طی درخواست مکتوبی از سردفتر تقاضای صدور اجرائیه نمایید.

سپس سردفتر اجرائیه را به میزان مهریه تقاضا شده صادر و به نشانی زوج مندرج در عقدنامه از طریق پست ارسال می کند. در ادامه باید به اداره اجرای ثبت شهری که دفتر رسمی ازدواج در آنجا واقع شده مراجعه نموده و تقاضای توقیف اموال زوج را نمایید.

♦  پس از توقیف اموال جهت قیمت گذاری به کارشناس ارجاع می شود که پس از ارزیابی و تعیین قیمت، اموال اموال به مزایده گذاشته شده و  شما می توانید از محل فروش آن مهریه خود را دریافت نمایید.این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.

 

 

مستندات قانونی - اجرای مهریه در اداره اجرای ثبت

ماده ۱۰۸۲ قانون مدنی
به مجرد عقد زن مالک مهر میشود و میتواند هر نوع تصرفی که بخواهد در آن بنماید.
تبصره (الحاقی ۱۳۷۶/۴/۲۹) - چنانچه مهریه وجه رایج باشد متناسب با تغییر شاخص قیمت سالانه زمان تادیه نسبت به سال اجرای عقد که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تعیین می گردد محاسبه و پرداخت خواهد شد مگر اینکه زوجین در حین اجرای عقد به نحو دیگری تراضی کرده باشند.آیین‌نامه اجرایی این قانون حداکثر ظرف مدت سه ماه از تاریخ تصویب توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران با همکاری وزارت دادگستری و وزارت امور اقتصادی و دارائی تهیه و به تصویب هیات وزیران خواهد رسید.

ماده 22 قانون حمایت خانواده 
هرگاه مهریه در زمان وقوع عقد تا یکصد و ده سکه تمام بهار آزادی یا معادل آن باشد ، وصول آن مشمول مقررات ماده (2) قانون اجرای محکومیت های مالی است . چنانچه مهریه ، بیشتر از این میزان باشد در خصوص مازاد ، فقط ملائت زوج ملاک پرداخت است . رعایت مقررات مربوط به محاسبه مهریه به نرخ روز کماکان الزامی است .

بند (ب) ماده ۱۱۳ قانون برنامه پنج ساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران 
 مفاد اسناد رسمی لازم الاجرا از طریق ادارات اجرای مفاد اسناد رسمی لازم الاجرای سازمان ثبت اسناد و املاک کشور اجرای می‌­شوند. ادارات مذکور مکلفند بلافاصله پس از تقاضای اجراییه نسبت به شناسایی و توقیف اموال مدیون اقدام کنند. چنانچه مرجع مذکور نتواند ظرف مدت دو ماه از تقاضای اجرا، نسبت به شناسایی و توقیف اموال متعهد سند، اقدام کند یا ظرف مدت شش ماه نسبت به اجرای مفاد سند اقدام نماید، متعهد سند می تواند با انصراف از اجرای مفاد سند به محاکم دادگستری رجوع کند.

ماده 21 آیین نامه اجرای مفاد اسناد رسمی
از تاریخ ابلاغ اجرائیه متعهد باید ظرف ده روز مفاد آن را به موقع اجراء بگذارد یا ترتیبی برای پرداخت دین خود بدهد یا مالی معرفی کند که اجرای سند را میسر گرداند. اگر خود را قادر به اجرای مفاد اجرائیه نداند باید ظرف همان مدت صورت جامع دارائی خود را به مسئول اجراء بدهد و اگر مالی ندارد صریحاً اعلام کند. بدهکاری که در مدت مذکور قادر به پرداخت دین خود نبوده مکلف است هر موقع که متمکن از پرداخت تمام یا قسمتی از بدهی خود گردد آن را بپردازد.
تبصره ـ مقررات این ماده مانع نمی‌شود که بستانکار هر وقت مالی از مدیون به‌دست آید به تعقیب اجرائیه و استیفای طلب خود اقدام کند.

این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.


پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما

 

راه های تماش و ارتباط با وکیل متخصص مهریه و دعاوی خانواده

ثبت امتیاز
نظرات

پنجشنبه, 18 اسفند,1401

تقی

با سلام
در صورتی که زوجه اقدام به اجرای مهریه از طریق ثبت کند، آیا لازم است زوج کاری انجام دهد؟ در صورتیکه هیچ گونه اموال منقول و غیر منقول و یا پول نقد نداشته باشد آیا لازم است زوج به واحد اجرای ثبت مراجعه کرده و لایحه ای مبنی بر عدم تملک و توانایی در پرداخت مهریه ارائه کند؟

ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

سوالات خود را جستجو کنید
ارسال سوال حقوقی و درخواست

رزرو وقت مشاوره حقوقی با ما

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری و وکیل متخصص، جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره حقوقی حضوری و مشاوره حقوقی تلفنی، کلیک کنید.