-

ساعات کاری دفتر

9:00 تا 18:00 
ارسال سوال حقوقی و درخواست
آرشیو سوالات حقوقی از وکلای دادگران
تاریخ انتشار: یکشنبه 06 فروردین 1402

 چگونه می شود آپارتمانی که پدر بنام پسر برای وام کرده را پس گرفت ؟

سلام من سند یک دستگاه آپارتمان را به یکی از پسرانم جهت دریافت وام مسکن دادم بدون هیچ قرارداددیگری و فقط بین خودمان قرار گذاشتیم هر زمان سند از گرو بانک خارج شد مجدد سند بنام من که مالک اصلی هستم تغییر یابد حالیه من سکته کردم نگران هستم جنانجه فوت کردم پسرم حق برادر و خواهر خود را ندهد راهکار برای حل مشکل چیست
 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 220

پاسخ – نحوه برگشت و پس گرفتن مالی که پدر برای وام بنام پسرش کرده

  • هبه عقدی است که به موجب آن یک نفر مالی را مجانا به شخص دیگری تملیک می کند ؛ از این تعریف قانون مدنی مشخص می شود که هبه از عقود تملیکی است و واهب به عنوان طرف ایجاب تملیک کننده و متهب به عنوان طرف گیرنده عین موهوبه طرفین عقد هبه را تشکیل خواهند داد. 
  • یکی از شروط اساسی صحت عقد هبه قبض شخص متهب می باشد؛ طبق ماده ۷۹۸ قانون مدنی و نظر مشهور فقها قبض شرط صحت عقد هبه می باشد؛ قبض نیز شرایط خاصی را در بر نمیگیرد همین امکان تصرف شخص متهب فراهم شود یا عرفا به نحوی باشد که بتوان آن را قبض نامید ، صحت قبض در عقد هبه محرز خواهد شد. (ماده ۷۹۵ قانون مدنی) پس در صورتیکه هر یک از طرفین عقد ، بعد از عقد و قبل از قبض فوت کنند عقد هبه باطل می گردد زیرا عقد هبه قبل از قبض جایز است و هبه با فوت واهب یا متهب از بین خواهد رفت. ( ماده ۸۰۲ قانون مدنی) 
  • مهمترین مسئله در سوال امکان رجوع یا فسخ عقد هبه است؛ ماده ۸۰۳ قانون مدنی که اصل را بر رجوع به عین موهوبه توسط واهب قرار داده است مگر در موارد خاصه که در ماده احصا شده است. 
  • بند اول ماده اشاره به موردی دارد که متهب یعنی شخص گیرنده عین موهوبه پدر مادر یا اولاد باشد. در اینصورت رجوع به عین موهوبه یا فسخ عقد ممکن نیست .

 

پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص پس گرفتن آپارتمانی که پدر بنام پسر کرده است

♦  اول باید گفت که چون اصلا قراردادی وجود ندارد کار کمی مشکل خواهد شد چرا که اثبات این امرکمی مشکل است و انتقال مسکن ناشی از چه چیزی خواهد بود البته دقت بفرمایید که ملکی که به فرزند خود انتقال داده اید توسط فرزند شما قبض شده است یا خیر یعنی عرفا دخل و تصرفی در آن کرده است یا خیر مثلا سکونتی کرده باشد یا از منافع آن استفاده کرده باشد ؛ اگر این کار را نکرده باشد و قبضی صورت نگرفته باشد عقد هبه صحیح نخواهد بود.
♦  از طرفی این بیم خواهد رفت که فرزند شما سوء نیتی در پس این اقدام به دنبال داشته باشد چرا که اگر سونیتی وجود داشته باشد می توان پرونده کیفری و شکایت به جرم کلاهبرداری را نیز به دنبال داشت چه بسا به اعمال واهی نظر داشته و اصلا قصدانتفاع و ضرر به شما را نتیجه کرده باشد؛ که دراین مورد حتما می بایست با یک متخصص امور کیفری مشورت بکنید ؛ اما به دلیل اینکه رابطه بین واهب و متهب رابطه پدر فرزندی بوده است عقد هبه به نوعی تبدیل به عقد لازم خواهد شد.و غیر قابل رجوع خواهد بود. 

 

 

مستندات قانونی - پس گرفتن ملک بنام شده

ماده 795 قانون مدنی

هبه عقدي است كه بموجب آن يكنفر مالي را مجاناً بكس ديگري تمليك ميكند، تمليك‌كننده واهب، طرف ديگر را مُتّهب، مالي را‌ كه مورد هبه است عين موهوبه ميگويند.

ماده 798 قانون مدنی

هبه واقع نميشود مگر با قبول و قبض مُتّهب اعم از اينكه مباشر قبض خود مُتّهب باشد يا وكيل او و قبض بدون اِذن واهب اثري‌ ندارد.

ماده 803 قانون مدنی

بعد از قبض نيز واهب ميتواند بابقاء عين موهوبه از هبه رجوع كند مگر در موارد ذيل: 
1) در صورتيكه مُتّهب پدر يا مادر يا اولاد واهب باشد. 
2) در صورتيكه هبه معوض بوده و عِوَض هم داده شده باشد. 
3) در صورتيكه عين موهوبه از ملكيت مُتّهب خارج شده يا متعلق حق غير واقع شود خواه قهراً مثل اينكه عين موهوبه برهن داده شود. 
4) در صورتيكه در عين موهوبه تغييري حاصل شود.

 


پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما

 

راه های ارتباط ، مشاوره و اعطای وکالت به وکیل متخصص امور قراردادها

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

سوالات خود را جستجو کنید
ارسال سوال حقوقی و درخواست

رزرو وقت مشاوره حقوقی با ما

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری و وکیل متخصص، جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره حقوقی حضوری و مشاوره حقوقی تلفنی، کلیک کنید.