-

ساعات کاری دفتر

9:00 تا 18:00 
ارسال سوال حقوقی و درخواست
آرشیو سوالات حقوقی از وکلای دادگران
تاریخ انتشار: شنبه 27 فروردین 1401

 مرجع صالح برای شکایت کیفری از وکیل دادگستری

اگر وکیل طرف مقابل جرم جعل را مرتکب شود آیا می‌توان پروانه وکالت وی را با مراجعه به کانون وکلا باطل نمود ؟ مرجع صالح برای شکایت کیفری از وکیل دادگستری کدام است ؟ یا اینکه کانون برای چنین جرمی چه مجازاتی تعیین نموده است ؟

 

 

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 2502

پاسخ – برای شکایت کیفری بابت جرم یک وکیل دادگستری کجا باید مراجعه نمود ؟

  • در رابطه با مرجع صالح برای شکایت از وکیل دادگستری باید گفت شکایات واصله از وکیل به صـورت کتبی یا شـفاهی به کانون وکلایی که آن وکیل در آن عضو است ارائه می شود.
  • علاوه بر شاکی، رئیس کانون وکلا، رئیس شعبه اول دادگاه عمومی شهرستان، رئیس شعبه اول دادگاه تجدید نظر و دادستان می توانند تخلف وکیل را به صورت کتبی به اطلاع دادسرای انتظامی وکلا برسانند. 
  • شکایت کتبی شاکی در دفتر کانون ثبت می شود و شـکایت شـفاهی در صـورتمجلس نوشته شده و به امضـــــای شاکی می رسد.
  • این شکایت به دادسرای انتظامی وکلا و نزد دادستان انتظامی کانون ارسال می شود. سپس رسیدگی به تخلف وکیل در دادسرای انتظامی وکلا آغاز می شود.
  • پرونده پس از تشـــکیل تحت رسیدگی دادیاران دادسرای انتظامی کانون قرارمیگیرد و دادیار مربوطه پرونده، در صورتی که مقتضـی بداند از اصحاب شکایت دعوت به عمل آورد و متعاقب اینکه پرونده آماده اتخاذ تضـمیم شد، مبادرت به صدور قرار میشود و قرارهای صادره مورد ملاحظه دادستان انتظامی قرار می گیرد.
  • در صورتی که پرونده منجر به صدور قرار تعقیب وکیل شود و دادستان با آن موافقت کند، مبادرت به صدور کیفرخواست میشود و پرونده به دادگاه انتظامی جهت رسیدگی ارسال میشود.
  • در صورتی که پرونده منجر به قرار منع تعقیب وکیل شود و دادستان با آن موافقت کند، مراتب به شــاکی ابلاغ شده و و در صــورتی که شــاکی اعتراض کند، پرونده جهت رسیدگی به دادگاه انتظامی ارسال خواهد شد.
  • نسبت به احکام دادگاه انتظامی نیز، رییس کانون و دادستان و همچنین در خصوص مجازات های از درجه 4 به بالا، محکوم علیه میتواند درخواست تجدید نظر کند و دادگاه انتظامی مبادرت به رسیدگی کرده و ممکن است حکم صادره را تأیید یا حکمی را که مقتضی بداند صادر کند.

تخلفات انتظامی وکلا 

1- عدم رعایت نظامات کانون وکلا
2- عدم رعایت تقدم حضور در دادگاه جنایی (کیفری استان) نسبت به سایر محاکم
3- عدم توجه و علاقه مندی به انجام وظایف محوله وکالتی در پرونده های معاضدتی و یا تسخیری که در حدود قانون و نظامات به وکیل ارجاع می شود
4- عدم قبول اوراق ارسالی از کانون و عدم ارائه رسید در مقابل دریافت اوراق فرستاه شده از طرف کانون وکلا
5- تجاهر به استعمال مسکر و مواد افیونی و سایر مواد مخدر
6- مراوده در اماکن فساد
7- عدم ارائه رسید به موکل در مقابل دریافت وجه یا مال
8- اقدام به وکالت بعد از انقضای مدت تمبر پروانه بدون تجدید تمبر و ثبت پروانه وکالت
9- عدم حضور در جلسه دادگاه بدون عذر موجه منجر به تأخیر در کار دادگاه
10- اشتغال وکیل به شغل دیگری منافی با شئون وکالت
11- ارتکاب اعمال و رفتار منافی با شئون وکالت
12- معرفی با درجه بالاتر از پروانه اخذ شده توسط  وکیل
13- تحصیل وکالت با وسایل فریبنده
14- دریافت وجه یا سند از موکل علاوه بر حق الوکاله
15- عدم اعلام استعفا به موکل و دادگاه و یا تأخیر در اعلام استعفا به به نحوی که موکل مجال کافی برای تعیین وکیل دیگر به دادگاه نداشته باشد
16- عدم اطلاع حکم یا قرار یا اخطارهای قانونی که مستلزم خرج یا اقدامی از طرف موکل است به موکل در اسرع وقت
17- قبول وکالت علیه وزارتخانه ها یا ادارات و سازمان های دولتی و شهرداری با داشتن سمت وکالت یا مشاوره حقوقی در نهادهای مزبور
18- پذیرش وکالت در موضوعی که وکیل به مناسبت سمت قضایی یا داوری قبلی خود دارای سابقه اظهارنظر کتبی باشد
19- تمسک به وسیله خدعه آمیز برای تطویل دادرسی
20- بیان اظهارات برخلاف احترام در مذاکرات و لوایح کتبی و شفاهی نسبت به موارد زیر:
الف - محکمه
ب- دادنامه
ج- مقامات رسمی اداری
د- وکلا و همکاران
ه- اصحاب دعوا
و- سایر اشخاص حقیقی و حقوقی
21- عدم تحویل پروانه وکالت و دفاتر وکالتی وکیل معلق به کانون در ظرف 24 ساعت از اعلام تعلیق
22- شرکت در مدعی به توسط  وکیل
23- ممنوعیت انتقال قرارداد حق الوکاله توسط وکیل به دیگری
24- عدم تحویل یک نسخه از وکالتنامه به موکل
25- انتقال دعوا به نام خود توسط وکیل
26- افشاء اسرار موکل
27- نقض قسم
28- تأسیس دفتر وکالت در غیر از محلی که وکیل برای آنجا پروانه وکالت دریافت کرده است
29- تمرکز فعالیت وکالتی در محلی غیر از محلی که برای آنجا پروانه وکالت دریافت شده
30- شرکت در مدعی به توسط وکیل به نام دیگری (به نحو حیله و تقلب)
31- وکالت در آخرین محل خدمت توسط  وکیلی که سابقا دارای رتبه قضایی در آن محل (حوزه قضایی) بوده در مدت محدودیت قانونی
32- اخذ پروانه وکالت برخلاف شرایط مقرر قانونی
33- عدم اطلاع کتبی و تسلیم پروانه وکالت به کانون توسط وکیل که واجد شرایط وکالت بوده لکن بعدا فاقد یکی از شرایط گردیده
34-  پذیرش وکالت طرف مقابل یا اشخاص ثالث علیه موکل سابق یا قائم مقام قانونی او
35- تبانی با طرف مقابل جهت تضییع حقوق موکل
36- خیانت نسبت به موکل
37- اعلام عذر خلاف واقع برای عدم حضور به مراجع قضایی و انتظامی
38-  تظاهر و مداخله در امر وکالت توسط وکیل معلق یا ممنوع الوکاله
39- ادعای داشتن اعتبار و نفوذ نزد مقامات و مامورین قضایی اداری منجر به تحصیل مال
40- ارتکاب جرم توسط وکیل

 

پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص مرجع صالح شکایت کیفری از وکیل

در پاسخ به پرسش شما باید گفت شما می توانید شکایت خود را بصورت کتبی یا شفاهی به کانون وکلایی که وکیل در آن عضو است ارائه نمایید. این دادسـرا به اتهامات وکیل رسیدگی می کند و اگر آنها را وارد تشـــخیص داد، کیفرخواست صادر و پرونده به دادگاه انتظامی وکلا ارجاع می شود. در صـورت عدم احراز تخلف، قرار منع تعقیب صـادر می شود و بدین ترتیب، شکایت شاکی رد می شود.
لازم به ذکر است به موجب ماده 73 آیین نامه لایحه قانونی استقلال كانون وكلا دادگستری چنانچه نسبتی كه به شخص مورد تعقیب داده شده متضمن جنبه كیفری باشد كه تفكیك آن از جنبه انتظامی ممكن نیست رسیدگی انتظامی موكول به فراغ از جنبه كیفری در مراجع عمومی خواهد ‌شد.

 

 

مستندات قانونی - شکایت کیفری از وکیل دادگستری

ماده ۱۳ لایحه قانونی استقلال کانون وکلاء دادگستری
دادسرای انتظامی وکلاء مرجع رسیدگی به تخلفات وکلاء و کارگشایان دادگستری و تعقیب آنان بوده و از دادستان وعده لازم دادیار که از طرف هیات مدیره کانون برای مدت دو سال به رای مخفی انتخاب می‌شوند تشکیل می‌گردد.
دادسرای انتظامی وکلاء پس از رسیدگی به تخلفات و شکایات در صورتی که عقیده بر تخلف داشته باشد کیفرخواست صادر می‌کند و در غیر این صورت قرار منع تعقیب خواهد داد قرار منع تعقیب از طرف شاکی و رئیس کانون ظرف مدت ده روز پس از ابلاغ با رعایت مسافتطبق قانون آیین دادرسی مدنی قابل شکایت در دادگاه انتظامی وکلاء خواهد بود.
در صورتی که دادگاه انتظامی وکلاء قرار منع تعقیب را صحیح ندانست به موضوع رسیدگی کرده و حکم مقتضی صادر می‌نماید.
 ماده ۱۴ لایحه قانونی استقلال کانون وکلاء دادگستری
رسیدگی به تخلفات وکلاء و کارگشایان دادگستری به عهده دادگاه انتظامی وکلاء است دادگاه مزبور از ۳ نفر وکیل درجه یک که به انتخاب هیات مدیره کانون برای مدت دو سال تعیین می‌گردد تشکیل می‌شود و برای مدت مزبور هیات مدیره دو نفر عضو علی‌البدل از بین وکلاء پایه یک انتخاب می‌نماید که در مورد غیبت یا معذوریت اعضاء اصلی در دادگاه انتظامی شرکت نمایند مجازاتهای درجه ۱ و ۲ و ۳ نسبت به وکیل مورد تعقیب قطعی است ولی شاکی خصوصی که تعقیب به موجب شکایت او به عمل آمده از کلیه آراء صادره و همچنین دادسرای انتظامی وکلاء و رئیس کانون از حکم برائت و از مجازاتهای درجه ۴ به بالا می‌توانند ظرف مدت ده روز پس از ابلاغ با رعایت مسافتطبق قانون آیین دادرسی مدنی تقاضای تجدیدنظر نمایند.
مرجع تجدیدنظر دادگاه عالی انتظامی قضات بوده و رای دادگاه مزبور قطعی است.

مواد آیین نامه لایحه قانونی استقلال كانون وكلا دادگستری:
ماده ٦١ لایحه قانونی استقلال کانون وکلاء دادگستری
شكایت از تخلفات و اخلاق و رفتار وكلا ممكن است كتبی باشد یا شفاهی ـ شكایت كتبی در دفتر كانون ثبت و رسید داده می‌شود و نزد دادستان فرستاده خواهد شد و شكایت شفاهی در صورت مجلس درج و به امضاء شاكی می‌رسد.
دادستان شخصاً یا به وسیله یكی از معاونین نسبت به شكایات رسیدگی و اظهار عقیده می‌نماید.
ماده ٦٢ لایحه قانونی استقلال کانون وکلاء دادگستری
از هر طریق اطلاعی راجع به تخلف یا سوء اخلاق و رفتار وكیل به رئیس كانون برسد و آن را قابل توجه تشخیص دهد به دادسرا رجوع می‌نماید و دادسرا باید به موضوع رسیدگی كرده اظهار عقیده نماید.
ماده ٦٣ لایحه قانونی استقلال کانون وکلاء دادگستری
در صورتی كه دادستان حضور مشتكی‌عنه را برای اداء توضیحات و كشف حقیقت لازم بداند و او را احضار نماید و بدون عذر موجه حاضر نشود ممكن است عدم حضور قرینه صدق نسبتی كه به او داده شده تلقی شود.
تبصره -عذر موجه همان است كه در قانون وكالت و آئین‌دادرسی مقرر است و باید كتباً به ضمیمه دلیل آن در موقع معین برای رسیدگی به‌متصدی تحقیقات داده شود.
ماده ٦٤ لایحه قانونی استقلال کانون وکلاء دادگستری
دادستان پس از رسیدگی در صورتی كه عقیده بر تعقیب داشته باشد ادعانامه صادر و به دادگاه می‌فرستد و در صورتی كه عقیده بر منع تعقیب داشته باشد قرار منع تعقیب صادر خواهد كرد.
در صورتی كه بین دادستان و معاون او كه متصدی تحقیقات بوده در تعقیب و تطبیق موضوع با ماده آئین‌نامه اختلاف حاصل شود نظر دادستان متبع است.
ماده ٦٥ لایحه قانونی استقلال کانون وکلاء دادگستری
قرار منع تعقیب از طرف شاكی و رئیس كانون در ظرف ده روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظر در دادگاه انتظامی وكلا است و در صورتی كه دادگاه قرار منع تعقیب را صحیح دانست آن را استوار می‌نماید و در صورتی كه موضوع را قابل تعقیب تشخیص داد رسیدگی كرده حكم می‌دهد.
 ماده ٦٦ لایحه قانونی استقلال کانون وکلاء دادگستری
پس از رسیدن ادعانامه یا تقاضای رسیدگی از طرف اشخاصی كه حق تقاضا دارند و آماده بودن موضوع برای رسیدگی رونوشت ادعانامه یا تقاضا به وسیله مأمور كانون یا پست سفارشی دو قبضه به‌شخص مورد تعقیب ابلاغ می‌شود كه در مركز و اطراف آن تا شعاع شصت كیلومتر در ظرف ده روز پس ابلاغ و در خارج مركز كه فاصله آن بیش از شصت كیلومتر تا مركز باشد در ظرف یك ماه هرگونه جوابی دارد بدهد.
ماده ٦٧ لایحه قانونی استقلال کانون وکلاء دادگستری
پس از رسیدن جواب یا انقضاء مهلت وقت رسیدگی به‌اطلاع دادستان می‌رسد و در وقت مزبور دادگاه رسیدگی كرده حكم می‌دهد و اگر توضیحی دادستان لازم بداند یا دادگاه توضیحی از دادستان بخواهد در جلسه رسیدگی استماع می‌شود و اگر توضیح از اشخاص مورد تعقیب لازم باشد صریحاً در صورت مجلس ذكر و ضمن اخطار وقت رسیدگی به او اخطار می‌شود كه در موقع معین حاضر شده شفاهاً توضیح دهد یا توضیحات خود را كتباً به دادگاه بفرستد چنانچه پاسخ مشتكی‌عنه در موقع نرسید و شخصاً هم حاضر نشده باشد دادگاه رسیدگی كرده حكم می‌دهد و حكم مزبور حضوری محسوب است.
ماده ٦٨ لایحه قانونی استقلال کانون وکلاء دادگستری
دادگاه باید نسبت به موضوعاتی كه به آن رجوع می‌شود رسیدگی كرده رأی بدهد و در صورت ثبوت تخلف می‌تواند مجازات شدیدتر از مورد تقاضا تعیین نماید و در مورد تقاضای تعلیق باید خارج از نوبت رسیدگی كرده رأی بدهد و در موردی كه موضوع متضمن جنبه كیفری باشد كه تفكیك آن از جنبه انتظامی ممكن نباشد باید رسیدگی را موقوف به فراغ از جنبه كیفری نماید.
ماده ٦٩ لایحه قانونی استقلال کانون وکلاء دادگستری
مرجع شكایت انتظامی از دادرسان دادگاه انتظامی و دادستان و معاونین ایشان و رؤساء و اعضاء شعب و كمیسیون¬ها راجع به‌انجام وظایف‌شان هیئت‌مدیره است و در صورت احراز تخلف پرونده نزد دادستان كل فرستاده می‌شود كه به ترتیب مقرر در ماده ٢١ لایحه استقلال كانون عمل شود.
ماده ٧٣ لایحه قانونی استقلال کانون وکلاء دادگستری
چنانچه نسبتی كه به شخص مورد تعقیب داده شده متضمن جنبه كیفری باشد كه تفكیك آن از جنبه انتظامی ممكن نیست رسیدگی انتظامی موكول به فراغ از جنبه كیفری در مراجع عمومی خواهد ‌شد.
ماده ٧٤ لایحه قانونی استقلال کانون وکلاء دادگستری
در مورد ماده ١٥ لایحه استقلال كانون و همچنین در مورد تقاضا از طرف رئیس كانون یا هیئت‌مدیره در صورتی كه دادستان مخالف با تعقیب باشد صدور ادعانامه لازم نیست و رسیدگی به دادگاه انتظامی رجوع می‌شود.
ماده ٧٥ لایحه قانونی استقلال کانون وکلاء دادگستری
نسبت به احكام دادگاه انتظامی وكلا رئیس كانون و دادستان و سایر اشخاص و مقامات مذكور در ماده ١٥ و ١٦ لایحه استقلال كانون و نسبت به احكام مجازات از درجه ٤ به بالا محكوم‌علیه در ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ با رعایت مسافت طبق آئین‌دادرسی مدنی می‌توانند از دادگاه عالی انتظامی قضات درخواست تجدیدنظر نمایند و دادگاه مزبور رسیدگی كرده در صورت عدم ورود اعتراض حكم را استوار والا حكمی را كه به نظر خود مقتضی می‌دانند صادر می‌نمایند.
ماده ٧٨ لایحه قانونی استقلال کانون وکلاء دادگستری
متخلف از هر یك از موارد ذیل به مجازات انتظامی درجه ٣ محكوم خواهد شد.
١. چنانكه به دو یا چند محكمه دعوت شود و جمع بین اوقات مزبور ممكن نباشد باید حضور در دیوان كیفر و دیوان جنائی را مقدم بدارد و در سایر محاكم در محكمه كه وقت آن زودتر ابلاغ شده حاضر گردد.
٢. كارهای معاضدت قضائی را كه از طرف كانون و دفاع از متهمین را كه از طرف دادگاه¬ها در حدود قانون و نظامات به ایشان ارجاع می‌شود به‌خوبی و یا علاقه‌مندی انجام دهد.
٣. كلیه اوراق فرستاده از كانون را اعم از نامه یا اخطار یا رونوشت ادعانامه یا حكم كه به وسیله مأمور یا پست فرستاده می‌شود به محض ارائه قبول و رؤیت كرده رسید بدهد.
 ماده ٧٩ لایحه قانونی استقلال کانون وکلاء دادگستری
متخلف از هر یك از مقررات ذیل به مجازات انتظامی درجه ٣ یا ٤ محكوم خواهد شد.
١. از تجاهر به استعمال مسكر و افیون و سایر مواد مخدر.
٢. در مقابل وجه یا مال دیگری كه از موكل دریافت می‌نماید رسید بدهد.
٣. در صورتی كه بعد از انقضاء مدت تمبر پروانه بدون تحدید تمبر و ثبت پروانه وكالت نماید.
٤. در صورتی كه بدون عذر موجه در دادگاه حاضر نشود و به واسطه عدم حضور او كار دادگاه به تأخیر افتد.
ماده ٨٠ لایحه قانونی استقلال کانون وکلاء دادگستری
در موارد ذیل متخلف به مجازات انتظامی درجه ٤ محكوم می‌شود:
١.   در صورتی كه بكارگیری اشتغال پیدا كند كه منافی با شئون وكالت است و با تذكر این نكته از طرف كانون به شغل مزبور ادامه دهد یا مرتكب اعمال و رفتاری شود كه منافی شئون وكالت است.
٢.  در صورتی كه به وسیله اوراق چاپی یا تابلو یا مسائل دیگر درجه خود را بالاتر از پروانه كه دارد معرفی نماید.
٣.  در صورتی كه به وسیله فریبنده تحصیل وكالت نماید.
٤.   در صورتی كه زائد بر حق‌الوكاله كه به تراضی با موكل قرارداده و در موردی كه قرارداد در بین نباشد زائد بر تعرفه وزارتی یا زائد بر هزینه‌های قانونی وجه یا مال دیگر یا سندی به نام خود یا دیگری بگیرد.
٥.   در صورتی كه استعفاء خود را از وكالت به موكل و دادگاه اطلاع ندهد یا وقتی اطلاع دهد كه موكل مجال كافی برای تعیین وكیل دیگر و معرفی به دادگاه نداشته باشد.
٦.   در صورتی كه پس از ابلاغ حكم یا قرار یا اخطاری كه مستلزم دادن خرج یا اقدامی از طرف موكل است به اسرع اوقات به موكل یا متصدی امور او اطلاع ندهد و موجب تضییع حقی از موكل شود.
٧.  در صورتی كه نسبت به موضوعی كه قبلاً به مناسبت سمت قضائی یا داوری اظهار عقیده كتبی كرده قبول وكالت نماید.
٨.   در صورتی كه در یكی از وزارتخانه‌ها یا ادارات دولتی یا مملكتی یا شهرداری یا بنگاه¬هائی كه تمام یا قسمتی از سرمایه آنها متعلق به دولت است سمت وكالت یا مشاور حقوقی داشته و علیه آنها قبول وكالت نماید.
٩.   در صورتی كه برای تطویل دادرسی به وسیله خدعه‌آمیز از قبیل رد دادرس یا داور یا استعفا از وكالت و قبول مجدد وكالت متوسل شود.
١٠. در صورتی كه در مذاكرات كتبی و شفاهی نسبت به دادنامه یا سایر مقامات رسمی و وكلا و اصحاب دعوی و سایر اشخاص برخلاف احترام اظهاری بنماید.
ماده ٨١ لایحه قانونی استقلال کانون وکلاء دادگستری
متخلف در موارد ذیل به مجازات انتظامی درجه ٥ محكوم خواهد شد.
١.  در صورتی كه دعوی را بطور مصانعه یا در ظاهر به نام دیگری و در باطن برای خود انتقال بگیرد.
٢.  در صورتی كه به واسطه وكالت از اسرار موكل مطلع شده و آن را افشاء نماید اعم از اینكه اسرار مزبور مربوط به امر وكالت یا شرافت و حیثیت و اعتبار موكل باشد.
٣.  در صورت تخلف از قسم.
ماده ٨٢ لایحه قانونی استقلال کانون وکلاء دادگستری
متخلف از مقررات ذیل به مجازات انتظامی درجه ٦ محكوم خواهد بود.
١. كسانی كه برخلاف قانون خود را واجد شرایط وكالت معرفی كرده و پروانه گرفته باید در ظرف یك ماه از تاریخ اجراء این آئین‌نامه كتباً به‌كانون اطلاع داده و پروانه خود را تسلیم نماید و در صورتی كه در حیندریافت پروانه واجد شرایط بوده و بعد فاقد یكی از شرایط گردد باید در ظرف ده روز از تاریخ فاقدشدن شرط كانون را كتباً مطلع نموده و پروانه خود را تسلیم نماید.
٢. در صورتی كه بعد از استعفا یا عزل از طرف موكل یا انقضاء وكالت به جهت دیگر وكالت طرف موكل یا اشخاص ثالث را در آن موضوع علیه موكل سابق خود یا قائم‌مقام قانونی او قبول نماید.
٣. در صورتی كه ثابت شود وكیل با طرف موكل خود ساخته كه حق موكل را تضییع نماید یا خیانت دیگری نسبت به موكل كرده باشد.
٤. در صورتی كه خلاف عذری كه برای حضور به دادگاه یا سایر مراجع یا دادسرا یا دادگاه انتظامی وكلا اعلام كرده ثابت شود.
 ماده ٨٦ لایحه قانونی استقلال کانون وکلاء دادگستری
مدت مرور زمان تعقیب انتظامی دو سال از تاریخ وقوع امر مستوجب تعقیب است و در مواردی كه تعقیب به عمل آمده و دو سال از تاریخ آخرین اقدام انتظامی است.
ماده ٨٧ لایحه قانونی استقلال کانون وکلاء دادگستری
در صورتی كه نسبت به وكیلی به اتهام ارتكاب جنحه یا جنایت كیفر خواست صادر شود دادستان باید رونوشت آن را به كانون بفرستد و از طرف كانون به دادگاه انتظامی وكلا رجوع می‌شود و در صورتی كه دادگاه دلائل را قوی و ادامه وكالت وكیل را منافی با شئون وكالت تشخیص دهد حكم تعلیق موقت او را صادر می‌نماید و حكم مزبور موقتاً قابل اجرا است و مفاد آن به دادگاهها ابلاغ می‌شود و در مورد محكومیتقطعی وكیل به ارتكاب جنایت مطلقاً در مورد جنحه‌هائی كه به‌تشخیص دادگاه انتظامی وكلا ادامه وكالت منافی شئون وكالت است محرومیت وكیل از شغل وكالت در روزنامه رسمی و مجله كانون آگهی و به‌ دادگاه ها ابلاغ می‌شود.

ماده ٣٩ لایحه قانونی استقلال کانون وکلاء دادگستری
پس از حاضرشدن پروانه وكالت و قبل از تسلیم به‌ متقاضی مشارالیه باید در حضور ریاست كانون و لااقل دو نفر از اعضاء هیئت‌مدیره به شرح ذیل قسم یاد كرده و صورت مجلس قسم و قسم‌نامه را امضاء نماید.
«در این موقع كه می‌خواهم به شغل شریف وكالت نائل شوم به خداوند قادر متعال قسم یاد می‌كنم كه همیشه قوانین و نظامات را محترم شمرده و جز عدالت و احقاق حق منظوری نداشته و برخلاف شرافت قضاوت و وكالت اقدام و اظهاری ننمایم و نسبت به اشخاص و مقامات قضائی و اداری و همكاران و اصحاب دعوی و سایر اشخاص رعایت احترام را نموده و از اعمال نظریات سیاسی و خصوصی و كینه‌توزی و انتقام‌جوئی احتراز نموده و در امور شخصی و كارهائی كه از طرف اشخاص انجام می‌دهم راستی و درستی را رویه خود قرارداده و مدافع از حق باشم و شرافت من وثیقه این قسم است كه یاد كرده و ذیل قسم‌نامه را امضاء می‌نمایم»
تبصره - در صورتی كه وكیل در خارج از محل كانون باشد در حضور رئیس عالیترین دادگاه محل اقامت خود و دو نفر از وكلا آن محل به‌دعوت رئیس دادگاه باید قسم یاد نماید و اگر در محل وكیل نباشد در حضور رئیس دادگاه قسم یاد خواهد كرد.

ماده 59 نظامنامه قانون وکالت 1316
وکلا مکلفند در ظرف24 ساعت پس از اعلام تعلیق پروانه وکالت و دفاتر وکالتی خود را در مرکز به قسمت تشکیلات وکلا و در ولایات به مدعیان عمومی که سمت نمایندگی دفتر کل بازرسی و تشکیلات وکلاء را دارند تسلیم نمایند که تعیین تکلیف قطعی آنها در پرونده آنها بایگانی شود این ماده شامل اشخاصی که قبل از اجراء قانون وکالت معلق گردیده‌اند نیز می‌باشد و تا تعیین تکلیف قطعی پروانه و دفاتر در پرونده وکیل معلق موقتا بایگانی می‌شود متخلف به مجازات انتظامی از درجه چهار به بالا محکوم خواهد شد.
ماده 63 نظامنامه قانون وکالت 1316
وکلا مکلفند وکالتنامه‌هائیکه از موکلین دریافت می‌دارند طبق اوراق مخصوصی که برای اینکار مقرر است تنظیم و به موکل بدهند متخلف در وحله اول به سه ماه انفصال و در صورت تکرار ممنوع‌الوکاله خواهد شد.
ماده 79 نظامنامه قانون وکالت 1316
انتقال قرارداده حق‌الوکاله به دیگری مادام که کار انجام و خاتمه نیافته اعم از اینکه انتقال گیرنده وکیل باشد یا نه بدون رضایت موکل ممنوع است و متخلف به مجازات انتظامی از درجه چهار به بالا محکوم خواهد شد.
ماده 80 نظامنامه قانون وکالت 1316
شرکت در مدعابه برای وکلا عدلیه ممنوع است و متخلف به مجازات انتظامی از درجه4 به بالا محکوم خواهد شد و در صورتی‌که ثابت شود این عمل بطورساختگی و حیله انجام یافته از قبیل آنکه شرکت در مدعا‌به بنام دیگری است و در باطن مربوط بخود وکیل می‌باشد مجازات وکیل متخلف از درجه5 به بالا خواهد بود.
ماده ۶ قانون کیفیت اخذ پروانه وکالت دادگستری
وکلاء نمی‌توانند در غیر از محلی که برای آنجا پروانه وکالت دریافت کرده‌اند دفتر وکالت تاسیس نمایند و همچنین نمی‌توانند عملا فعالیت وکالتی خود را در محل دیگری متمرکز نمایند.
تخلف از این حکم مستوجب مجازات انتظامی درجه ۳ در نوبت اول و درجه ۴ در نوبت دوم و درجه ۵ در نوبت سوم خواهد بود.
به این تخلف در دادسرا و دادگاه انتظامی کانونی رسیدگی خواهد شد که تخلف در حوزه آن انجام شده است.در صورت عدم توجه و رسیدگی کانون اخیر،کانون متبوع وکیل مزبور نیز حق رسیدگی خواهد داشت.
تبصره ۱- ادامه وکالت در پرونده‌هایی که قبل از تصویب این ماده مطرح گردیده و همچنین با اجازه کانون وکلاء متبوع،وکالت از خویشاوندان تا درجه سوم از شمول این ماده مستثنی است.
در صورتی که حوزه اخیر تابع کانون وکلاء دیگری باشد اجازه کانون مزبور نیز لازم است.
تبصره ۲- محدوده حوزه هر کانون به پیشنهاد وزیر دادگستری و تصویب رئیس قوّه قضائیه مشخص خواهد شد.
تبصره ۳- کارآموزان وکالت در دوران کارآموزی باید حسن اخلاق و حسن رفتار داشته باشند چنانچه به تشخیص کمیسیون کارآموزی خلاف آن احراز شود با تایید رئیس کانون و رای دادگاه انتظامی کانون پروانه کارآموزی آنان ابطال خواهد شد.
کارآموزان وکالت قبل از اخذ پروانه وکالت حق وکالت در دعاویی که مرجع تجدید نظر از احکام آنها دیوان عالی کشور می‌باشد را ندارند.
تبصره ۴- کسانی که دارای رتبه قضائی بوده‌اند به مدت سه سال در آخرین محل خدمت خود حق وکالت نخواهند داشت.
متخلف از این مقرره به ترتیب تکرار مستوجب مجازاتهای درجه ۳ الی ۶ خواهد بود.
ماده ۵۵ قانون وکالت
وکلای معلق و اشخاص ممنوع‌الوکاله و به طور کلی هر شخصی که دارای پروانه وکالت نباشد از هرگونه تظاهر و مداخله در عمل وکالت ممنوع است اعم از این‌که عناوین تدلیس از قبیل مشاور حقوق و غیره اختیار کند یا این‌که به وسیله شرکت و سایر عقود یا عضویت در موسسات خود را اصیل دعوی قلمداد نماید متخلف از یک الی شش ماه به حبس تادیبی محکوم خواهد شد.


پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما 

 

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

سوالات خود را جستجو کنید
ارسال سوال حقوقی و درخواست

رزرو وقت مشاوره حقوقی با ما

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری و وکیل متخصص، جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره حقوقی حضوری و مشاوره حقوقی تلفنی، کلیک کنید.