-

ساعات کاری دفتر

9:00 تا 18:00 
ارسال سوال حقوقی و درخواست
آرشیو سوالات حقوقی از وکلای دادگران
تاریخ انتشار: چهارشنبه 07 مهر 1400

 نحوه تقسیم ارث در فوت همزمان (هدم)

با سلام زن و شوهری به نام های لیلا و محمد 20 سال پیش در یک حادثه همزمان فوت کردند و در آن زمان فرزندی نداشتند و میراث لیلا و محمد بین پدر لیلا (عباس) و پدر و مادر محمد (تقی و فاطمه) که همگی در آن زمان زنده بودند تقسیم شده ولی بعد از 15 سال (5 سال پیش) پدر لیلا (عباس) نیز فوت می کند. اکنون مشخص شده که لیلا یک زمین در حومه شهر داشته که در زمان تقسیم راث او جزو ارث لیلا نیامده است.

سوال1: با توجه به فوت پدر لیلا آیا پدر و خواهر و برادر های لیلا از زمین مذکور سهم الارثی دارند؟ اگر دارند هرکدام به چه نسبتی؟

سوال 2: آیا پدر و مادر محمد از زمین لیلا سهم الارثی دارند؟ اگر دارند هرکدام به چه نسبتی؟

 

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 2923

مقررات تقسیم ارث در فوت همزمان (هدم)

  • در ابتدا باید به طور دقیق مشخص شده باشد که زمان مرگ خانم لیلا و اقای محمد که رابطه زوجیت  داشته اند در چه زمانی بوده است زیرا اگر هر کدام در زودتر از دیگری فوت کند و در زمان فوت  دیگری زنده نباشد ارث بری وجود نخواهد داشت . مثلا اگر خانم لیلا در سانحه تصادف زودتر از آقای  محمد فوت شده باشد و بعد از مرگ او اقای محمد فوت کند دیگر خانم لیلا از اقای محمد ارث نخواهد  برد و بالعکس.پس زمان فوت متوارثان بسیار اهمیت دارد.(هر کدام دیرتر فوت کند از آنکه زودتر فوت   کرده ارث میبرد)
  • در صورتیکه تاریخ فوت هیچ یک معلوم نباشد و تقدم و تاخر آنها هم معلوم نباشد طبق قاعده  متوارثان از یکدیگر ارث نخواهند برد زیرا شرط زنده بودن در زمان فوت متوفی در هیچ یک احراز نشده  است. اما چون مرگ در اثر تصادف رانندگی است و سوانح رانندگی از مصادیق هدم در ماده 873 قانون مدنی خواهد بود.پس خانم لیلا و اقای محمد که در علقه زوجیت بوده اند به همین ترتیب از یکدیگر ارث خواهند برد.
  • اما  شرایط ارث بری در اثر هدم به ترتیب زیر است:چون ذکر نشده که هر یک چه  اموالی دارند فرض را بر دارا بودن هر دو طرف میدانیم . در این حالت ابتدا خانم لیلا را زنده فرض میکنیم و اموالی که در صورت فوت آقای محمد به او میرسد را تعیین میکنیم و آن اموال سپس به ترکه وارثان که پدر مادر دو متوفی هستند طبق قواعد عمومی ارث تقسیم خواهد شد حال در این فرض که یک قطعه زمین در دارایی های خانم لیلا بوده است و تقسیم نشده هم به نحو بالا عمل خواهد شد.
  • پس در این مرحله برای تقسیم زمین خانم لیلا به طریق زیر عمل خواهد شد:
  • در ابتدا  فرض بران که مادر زوج و زوجه هستند سهم خود را از ترکه برمیدارند و سپس به قرابت برها خواهد رسید. در ابتدا باید گفت چون خانم لیلا و آقای محمد فرزندی نداشتند سهم اعلا را خواهند برد یعنی یک دوم اموال (ماده 889 قانون مدنی)پس یک دوم اموال به زوج(محمد ) میرسد .
  •  در مرحله بعد پدر(عباس آقا) است که در زمان فوت خانم لیلا زنده بوده است و ارث میبرد. چون فقط   پدر منفردا در زمان مرگ خانم لیلا زنده بوده است پس تمام ترکه را ارث میبرد (ماده 913 قانون مدنی)
  •  اما در مورد وضعیت کنونی باید گفت که چون آقای عباس فوت کرده است و دختر او خانم لیلا زودتر از  او فوت کرده است ارث بری خواهر و برادر خانم لیلا که فرزندان آقای عباس هستند به شکل قائم مقامی ) خواهد بود. همچنین است برای پدر مادر محمد(خانم فاطمه و آقای تقی)
  • نکته بسیار مهم در ارث بری به شکل قائم مقامی این است که ابتدا فرض میکنیم که نسل واسطه یعنی  آقای عباس و اقای محمد زنده هستند و در مقام وارث قرار میگیرند تا مشخص شود چقدر به هر کدام  میرسد بعد از آن که مشخص شد هر یک چقدر ارث میبرند همان مقدار بین قائم مقام ها تقسیم میشود که در بالا اشاره شد هر کدام چقدر از خانم لیلا ارث میبرند در مورد مقدار یک دوم ارث که به آقای محمد میرسد و قایم مقام های او پدر مادر او هستند نصف زمین  بین پدر و مادر او به این شکل تقسیم خواهد شد:
  • چون پدر و مادر هر دو زنده اند مادر یک ثلث (یک  سوم) و پدر دو ثلث (دو سوم) چونکه ذکر نشده که پدر مادر آقای محمد فرزند دیگری دارند یا خیر  اصل را بر عدم توارث میگذاریم و فرض میکنیم فرزند دیگری وجود ندارد و مادر حاجب نیست و یک سوم اموال به مادر میرسد و مابقی دو سوم به پدر میرسد.
  • در مورد آقای عباس که پدر متوفی است و قرابت بر است و سهم مشخصی ندارد تا سهم زوج معلوم شود. حال که سهم زوج ( آقای محمد ) مشخص شد مابقی منفردا به پدر میرسد.(ماده 906 قانون مدنی)ما بقی که نصف دیگر زمین است به عباس آقا میرسد و وراث عباس اقا که اولاد ذکور و اناث مختلط هستند  اولاد ذکور دو برابر اناث ارث میبرند.

این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.

 

 

مستندات قانونی - تقسیم ارث

ماده ۸۷۳ قانون مدنی

اگر تاریخ فوت اشخاصی که از یکدیگر ارث میبرند مجهول و تقدم و تاخر هیچ یک معلوم نباشد اشخاص مزبور از یکدیگر ارث‌ نمیبرند مگر آنکه موت به سبب غرق یا هدم واقع شود که در این صورت از یکدیگر ارث میبرند.

ماده ۸۸۹ قانون مدنی

در بین وراثت طبقه اولی اگر برای میت اولادی نباشد اولاد اولاد او هر قدر که پائین بروند قائم مقام پدر یا مادر خود بوده و با هر یک از ‌ابوین متوفی که زنده باشد ارث میبرند ولی در بین اولاد اقرب به میت ابعد را از ارث محروم مینماید.

ماده ۹۱۳ قانون مدنی

در تمام صور مذکوره در این مبحث هر یک از زوجین که زنده باشد فرض خود را میبرد و این فرض عبارت است از نصف ترکه برای ‌زوج و ربع آن برای زوجه در صورتی که میت اولاد یا اولاد اولاد نداشته باشد و از ربع ترکه برای زوج و ثمن آن برای زوجه در صورتی که میت اولاد یا اولاد اولاد داشته باشد و مابقی ترکه بر طبق مقررات مواد قبل مابین سایر وراث تقسیم میشود.

ماده ۹۰۶ قانون مدنی

اگر برای متوفی اولاد یا اولاد اولاد از هر درجه که باشند موجود نباشد هر یک از ابوین در صورت انفراد تمام ارث را میبرد و اگر پدر و‌مادر میت هر دو زنده باشند مادر یک ثلث و پدر دو ثلث میبرد لیکن اگر مادر حاجب داشته باشد سدس از‌ترکه متعلق به مادر و بقیه مال پدر است.

این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.


پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما

 

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

سوالات خود را جستجو کنید
ارسال سوال حقوقی و درخواست

رزرو وقت مشاوره حقوقی با ما

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری و وکیل متخصص، جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره حقوقی حضوری و مشاوره حقوقی تلفنی، کلیک کنید.