-

ساعات کاری دفتر

9:00 تا 18:00 
ارسال سوال حقوقی و درخواست
آرشیو سوالات حقوقی از وکلای دادگران
تاریخ انتشار: دوشنبه 13 دی 1400

 آیا اختلاف مالی مصداق خیانت در امانت است ؟

بنده معاون مالی و آموزشی دبیرستان غیردولتی بودم و در زمان عدم حضور مدیر و موسس بنده امور مالی ازقبیل استخدام پرداخت حقوق و اجاره مدرسه و نظافت و ... را برعهده داشتم. حالا موسس از بنده به جرم خیانت در امانت شکایت کرده و دادگاه فرستاده حسابرس منتهی حسابرس.چون شاکی هیچ مدرکی نداره تمام مدارک واریز و خرجکرد رو از بنده گرفته حالا میگه هیچکدام از خرجکردها رو قبول نداره و منو بدهکار کرده.تکلیف چی میشه؟ خیانت در امانته؟ یا ارجاع میشه حقوقی؟ چطور ثابت کنم مخارجی ک شده لازمه کار دبیرستان بوده؟

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 876

پاسخ – نحوه دفاع در ادعای خیانت در امانت به بهانه اختلاف حساب

  • خیانت در امانت عبارت از استعمال، تصاحب، تلف یا مفقود کردن توام با سوء نیت مالی است که از طرف مالک یا متصرف قانونی به کسی سپرده شده و بنا بر استرداد یا به مصرف معین رسانیدن آن بوده است. موضوع جرم خیانت در امانت مال است. مال چیزی است که دارای ارزش و منفعت عقلایی بوده، یک نیاز اعم از مادی یا معنوی را رفع کند و همچنین قابل اختصاص یافتن به شخص معینی باشد. مال موضوع جرم خیانت در امانت اعم از عین و منفعت بوده و می تواند هر چیزی باشد. 
  • جرم خیانت در امانت بدین صورت محقق می گردد که مالی از سوی مالک قانونی یا کسی که از طرف او اجازه دارد به شخص دیگری سپرده شده باشد اما آن شخص از بازگرداندن آن در هنگام مطالبه از سوی مالک یا نماینده قانونی وی خودداری کند یا مال را غیر از آنچه که مالک تعیین کرده است صرف نماید. در این خصوص اهمیتی ندارد که مال موجود باشد یا قبلا مصرف یا تلف شده باشد. 
  • مطابق ماده 647 قانون مجازات اسلامی مجازات جرم خیانت در امانت حبس از شش ماه تا سه سال می باشد. لازم به ذکر است که به موجب ماده 673 قانون مجازات اسلامی هر کس از سفید مهر یا سفید امضایی که به او سپرده شده است یا به هر طریق به دست‌آورده سوء‌استفاده نماید به یک تا سه سال حبس‌ محکوم خواهد شد.
  • برای شکایت از جرم خیانت در امانت ابتدا باید شاکی به دادسرای محل وقوع جرم رجوع نموده و شکایت خود را ثبت نماید. سپس پرونده به کلانتری محل وقوع جرم جهت انجام تحقیقات مقدماتی ارجاع می گردد.
  • پس از تکمیل تحقیقات مقدماتی، یکی از دو قرار منع تعقیب یا جلب به دادرسی صادر گردیده و پرونده به دادگاه ارجاع می شود. دادگاه به پرونده رسیدگی نموده و رای صادر می نماید. رای بدو صادره قابل رسیدگی در مرحله تجدیدنظر می باشد. پس از صدور رای قطعی پرونده برای اجرا به واحد اجرای احکام ارجاع داده می شود.این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.

 

عناصر قانونی جرم خیانت در امانت

عنصر قانونی جرم خیانت در امانت :

جرم خیانت در امانت در ماده 674 قانون مجازات اسلامی بیان گردیده است. به موجب این ماده هر گاه اموال منقول یا غیر منقول یا نوشته‌هایی از قبیل سفته و چک و قبض و نظایر آن به عنوان اجاره یا امانت یا رهن یا برای وکالت یا هر کار با اجرت یا بی‌اجرت، به کسی داده شده و بنا بر این بوده است که اشیاء مذکور، مسترد شود یا به مصرف معینی برسد و شخصی که آن اشیاء نزد او بوده آنها را به ضرر مالکین یا متصرفین آنها استعمال یا تصاحب یا تلف یا مفقود نماید به حبس از شش ماه تا سه سال محکوم خواهد شد.
عنصر مادی جرم حیانت در امانت :

عنصر مادی جرم خیانت در امانت شامل استعمال، تصاحب، اتالف یا مفقود کردن مال مورد امانت می باشد که می تواند به شکل فعل یا ترک فعل باشد اما عمدتاً به صورت فعل است.
عنصر معنوی جرم خیانت در امانت :

سوء نیت عام یعنی انجام عمدی عمل تصاحب، استعمال، مفقود یا تلف نمودن مال موضوع امانت است و سوء نیت خاص یعنی اراده و قصد ورود ضرر به غیر می باشد. بنابر این عدم استرداد در جرم خیانت در امانت باید همراه با سوءنیت باشد در غیر این صورت جرم محقق نمی گردد.

این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.

 

 

پاسخ به پرسش مطرح شده

در رابطه با پرسشی که طرح نمودید و در مورد اینکه آیا اختلاف مالی مصداق خیانت در امانت است یا نه باید گفت موضوع جرم خیانت در امانت مال بوده و این جرم در صورتی محقق می گردد که امین از بازگرداندن مالی که به امانت به او سپرده شده در هنگام مطالبه از سوی مالک یا نماینده قانونی وی خودداری کند یا مال را غیر از آنچه که مالک تعیین کرده است صرف نماید.

بنابراین در صورتی که مال در غیر از مصرفی که مالک مقرر نموده است صرف گردد این جرم به وقوع پیوسته است. باید توجه نمود که اگر اموال در جهت مشخص شده و به میزانی که قانونا و عرفا لازم بوده است مصرف گردد و همچنین صورت‌ های مالی بر اساس استانداردهای حسابداری تهیه شده باشد، خیانت در امانت محقق نمی گردد.

شما باید توجه نمایید که صرف ادعا و قبول نداشتن مدارک هزینه ها و خرجکرد نمی تواند مبنایی برای اثبات این جرم باشد و موسس باید برای ادعای خود ادله اثبات دعوا همچون شهادت شهود ارائه نماید. مضافا اینکه شما در پرداخت هزینه ها و امور مالی امین محسوب می شدید و اگر موسس تقلبی را در حسابرسی های خود کشف نموده باشد باید آن را اثبات نماید.

اگر مخارجی که شما انجام  داده اید خارج از حدود قانون و عرف نباشد، ادعای ایشان به اثبات نمی رسد در غیر این صورت شما برای دفاع از خود نیاز به راهنمایی وکیل خواهید داشت چراکه در صورت اثبات جرم خیانت در امانت، مجازات شخص حبس می باشد.این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است

 

 

مستندات قانونی - مصادیق جرم خیانت در امانت

ماده ۶۰۷ قانون مدنی
ودیعه عقدی است که به موجب آن یک نفر مال خود را به دیگری می‌سپارد برای آنکه آن را مجاناً نگه دارد. ودیعه‌گذار مودع و‌ ودیعه‌گیر را مستودع یا امین میگویند.


ماده ۶۰۸ قانون مدنی
در ودیعه قبول امین لازم است اگر چه به فعل باشد.


ماده ۶۰۹ قانون مدنی
کسی میتواند مالی را به ودیعه گذارد که مالک یا قائم مقام مالک باشد و یا از طرف مالک صراحتاً یا ضمناً مجاز باشد.


ماده ۶۱۰ قانون مدنی
در ودیعه طرفین باید اهلیت برای معامله داشته باشند و اگر کسی مالی را از کسی دیگر که برای معامله اهلیت ندارد به عنوان ودیعه ‌قبول کند باید آن را به ولی او رد نماید و اگر در ید او ناقص یا تلف شود ضامن است.


ماده ۶۱۱ قانون مدنی
ودیعه عقدی است جائز.


ماده ۶۷۳ قانون مجازات اسلامی
هر کس از سفید مهر یا سفید امضایی که به او سپرده شده است یا به هر طریق به دست‌آورده سوء‌استفاده نماید به یک تا سه سال حبس‌ محکوم خواهد شد.


ماده ۶۷۴ قانون مجازات اسلامی
هر گاه اموال منقول یا غیر منقول یا نوشته‌هایی از قبیل سفته و چک و قبض و نظایر آن به عنوان اجاره یا امانت یا رهن یا برای وکالت یا هر کار با اجرت یا بی‌اجرت، به کسی داده شده و بنا بر این بوده است که اشیاء مذکور، مسترد شود یا به مصرف معینی برسد و شخصی که آن اشیاء نزد او بوده آنها را به ضرر مالکین یا متصرفین آنها استعمال یا تصاحب یا تلف یا مفقود نماید به حبس از شش ماه تا سه سال محکوم خواهد شد.

این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.


پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما 

 

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

سوالات خود را جستجو کنید
ارسال سوال حقوقی و درخواست

رزرو وقت مشاوره حقوقی با ما

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری و وکیل متخصص، جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره حقوقی حضوری و مشاوره حقوقی تلفنی، کلیک کنید.