-

ساعات کاری دفتر

9:00 تا 18:00 
ارسال سوال حقوقی و درخواست
آرشیو سوالات حقوقی از وکلای دادگران
تاریخ انتشار: چهارشنبه 25 اسفند 1400

 ابطال معامله صوری، سند و وکالت نامه رسمی در فرض سوء استفاده

به یکی از اقوام وکالت فروش دادم که بتواند از بانک وام دریافت کند ولی ایشان سند را به نام خودش زده و دیگر جوابگو نیست.در ضمن بابت این معامله هیچ گونه بیع نامه نوشته نشده و معامله صوری بوده است لطفا راهنمایی بکنید چیکار میتوانم بکنم ؟

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 3166

پاسخ – اگر از وکالتنامه سوء استفاده شده و سند تنظیم شده باشد، چه باید کرد ؟

  • قصد طرفین و رضای آن هابه عنوان شرط اساسی صحت معاملات در بند 1 ماده 190 قانون مدنی شمرده شده است. بنابراین، اگر یکی از دو طرف عقد فاقد قصد یا رضا باشد، عقد مزبور دارای اعتبار قانونی نخواهد بود.
  • قصد و رضا دو رکن بنیادی اراده در تشکیل عقد بشمار می روند چراکه عقد موجودی اعتباری است و نفوذ اعتبار آن به اراده وابسته است. هرگاه اراده سالم نباشد و از روی اشتباه یا اکراه اعلام گردد، عقد حسب مورد باطل یا غیرنافذ است.
  • بنابراین، طرفین یک معامله باید قصد انشا یعنی ایجاد رابطه حقوقی قراردادی را داشته باشند وگر نه معامله باطل و فاقد آثار حقوقی است.
  • از مصادیق اینگونه معاملات می توان به معاملات دیوانه، صغیر غیرممیز، مست، بیهوش و از همه مهمتر معامله صوری اشاره کرد که به علت فقدان قصد باطل هستند و هیچگونه اثری بر اینگونه معاملات بار نیست.
  • قانون مدنی در ماده 195 بر بطلان معامله فاقد قصد تصریح کرده است و در این ماده بیان می دارد اگر کسی در حال مستی یا بیهوشی یا در خواب معامله نماید آن معامله به واسطه فقدان قصد باطل است. بنابراین، اینگونه افراد هرچند قصد ادای لفظ را دارند اما فاقد قصد انشا و اراده باطنی می باشند.
  • لازم به ذکر است موارد مذکور در ماده حصری نمی باشد و بطور کلی فقدان قصد به هر علتی که باشند موجب بطلان معامله است.
  • چنانکه در معاملات صوری افراد در ظاهر معامله ای را امضا می نمایند اما در واقع قصد ندارند که آثار مربوط به آن معامله بر رفتار آن ها جاری گردد.
  • در تعریف معامله صوری باید گفت معامله صوری معامله ای است که طرفین قصد جدی برای بوجود آوردن آثار حقوقی آن معامله را نداشته باشند. بنابراین، اگر اعمال حقوقی به صورت ظاهری و ساختگی ایجاد شود و قصد واقعی و جدی برای تحقق آن ها وجود نداشته باشد، معامله ای ایجاد می شود که فاقد اثر قانونی بوده و این نوع معاملات تعهدی برای متعاقدین ایجاد نمی کنند.
  • عقد صوری ممکن است به دو صورت انجام شود:

1- گاه طرفین وانمود می کنند که پیمانی بسته اند ولی در واقع مفاد آن را نمی خواهند. این فرض مصداق حالتی است که اراده جدی و واقعی در ایجاد رابطه حقوقی وجود ندارد. در نتیجه اگر آنان اراده انجام هیچ عمل حقوقی را نکرده باشند، عقد صوری باططل است. معامله به قصد فرار از دین مصداق این نوع معامله صوری می باشد.
2- در برخی مواقع منظور طرفین تحقق عقدی است که طرفین مایلند موضوع یا طرف حقیقی یا ماهیت آن تحت عنوان عقد صوری پنهان بماند. در این حالت، این تظاهر مانع از نفوذ اراده حقیقی نمی شود یعنی توافق مورد نظر اگر شرایط لازم را داتشه باشد، بین طرفین واقع می شود و انتقال صورت می گیرد. مانند اینکه شخصی به منظور جلوگیری از ایجاد دشمنی بین اعضای خانواده، هبه ای که منظور واقعی است بصورت عقد بیع انجام شود. در این فرض این عقد آثار عقد هبه را داراست.

این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.

 

شرایط تحقق معامله صوری

وجود دو عمل حقوقی متفاوت: منظور از دو عقد متفاوت عقد ظاهری و عقد واقعی است؛ به عبارت دیگر، در معامله صوذی بین طرفین دو قرارداد گوناگون وجود دارد: یکی آنکه به واقع خواسته شده و پنهان مانده است (عقد مخفی یا عقد پنهانی) و دیگری صورتی از عقد که سرپوش عقد واقعی است و دو طرف به انعقاد آن تظاهر می کنند.
وحدت زمان در انعقاد هر دو عقد : جهت تحقق معمله صوری عقد مخفی و واقعی باید همزمان با عقد ظاهری و صوری باشد. عملی که بعد از یک عقد جدی مورد تراضی قرار می گیرد و آشکارا شرایط اساسی و ارکان عقد را تغییر می دهد، قرارداد تازه ای است که به جای عقد پیشین می نشیند و عقد پیشین را منحل می سازد. به عبارت دیگر اگر عمل مخفی بعد از عمل ظاهری انجام شود، دیگر معامله صوری تحقق پیدا نمی کند زیرا عقد دوم جایگزین عقد اول می شود.
لزوم مخفی ماندن عمل واقعی : از آنجایی که یکی از اهداف معامله صوری فریب ثالث از طریق پنهان نمودن عمل واقعی می باشد، بنابراین، معامله ظاهری نباید طوری منعقد شود که سبب آشکار شدن معامله واقعی گردد زیرا در غیر این صورت فریب ثالث صورت نمیگیرد و معامله صوری منعقد نمی شود.

این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.

 

پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص ابطال معامله صوری و وکالتنامه 

در پاسخ به پرسش شما در خصوص ابطال معامله صوری، سند و وکالت نامه رسمی در فرض سوء استفاده باید گفت در معامله صوری اصولا قصد انشای معامله که عامل سازنده و خالق عقد است وجود ندارد و صرفا صورت ظاهری از عقد به منظور گمراه کردن اشخاص ثالث به نمایش گذارده می شود و بدیهی است که چنین معامله ای باطل می باشد.

البته باید توجه داشت که به موجب ماده 223 قانون مدنی، هر معامله­ ای واقع ­شده صحیح می­باشد مگر آنکه فساد آن معلوم شود. بنابراین مدعی صوری بودن معامله باید جهت باطل نمودن عقد این امر را بوسیله­ی شاهد، قسم، و سایر قراین و ادله ثابت نماید. پس از اثبات صوری بودن وکالت، قرارداد صوری باطل می گردد.این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.

 

 

مستندات قانونی - ابطال معامله صوری - سند - وکالتنامه

ماده 190 قانون مدنی

براي صحت هر معامله : شرایط ذیل اساسی است -1 ها قصد طرفین و رضاي آن -2 اهلیت طرفین 3 - موضوع معین که مورد معامله باشد . 4 - مشروعیت جهت معامله

ماده 191 قانون مدنی

عقد محقق میشود به قصد انشاء به شرط مقرون بودن به چیزي که دلالت بر قصد کند.

ماده ۱۹۵ قانون مدنی

اگر کسی در حال مستی یا بیهوشی یا در خواب معامله نماید آن معامله به واسطه فقدان قصد باطل است.

ماده 218 قانون مدنی

هر گاه معلوم شود که معامله با قصد فرار از دین به طور صوري انجام شده، آن معامله باطل است.

ماده 218 مکرر قانون مدنی

هر گاه طلبکار به دادگاه دادخواست داده دلایل اقامه نماید که مدیون براي فرار از دین، قصد فروش اموال خود را دارد، دادگاه میتواند قرار توقیف اموال وي را به میزان  بدهی او صادر نماید، که در این صورت بدون اجازه­ي دادگاه حق فروش اموال را نخواهد داشت.

ماده 223 قانون مدنی

هر معامله که واقع شده باشد محمول بر صحت است مگر این که فساد آن معلوم شود .

ماده 426 قانون تجارت

اگر در محکمه ثابت شود که معامله به طور صوری یا مسبوق به تبانی بوده است آن معامله خود به خود باطل - عین و منافع مالی که موضوع معامله بوده مسترد و طرف معامله اگر طلبکار شود جزو غرما حصه خواهد بود.

این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.


پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما

 

راه های تماس و مشاوره با وکیل متخصص قراردادها

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

سوالات خود را جستجو کنید
ارسال سوال حقوقی و درخواست

رزرو وقت مشاوره حقوقی با ما

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری و وکیل متخصص، جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره حقوقی حضوری و مشاوره حقوقی تلفنی، کلیک کنید.